Istoric

PDF Imprimare Email

Asociaţia Trandafirul Negru a fost fondată în data de 8 martie 2004 din iniţiativa celor trei membri fondatori: Nadia Voicu – preşedinte, Ion Voicu - vicepreşedinte şi Monica Arion - secretar.

Ideea  de înfiinţare a asociaţiei a venit ca urmare a pierderii vederii, în anul 2000, a domnişoarei Nadia Voicu, pe fundalul unui diabet şi prin aplicarea unor şedinţe de laser la ambii ochi.

În anul 2000 eram studentă la  facultatea de industrializare a lemnului  în cadrul Universităţii “Transilvania” - Braşov, pierderea vederii find una neaşteptată şi totală, schimbându-mi viaţa într-un mod radical.

Ideea creerii unui centru a proveni din propria-mi suferinţă şi necesitate.

Mi-au fost necesari trei ani pentru reabliltarea psihică, fizică şi morală.

În România nu există nici acum un centru specializat, de recuperare şi readaptare  pentru nevăzători.

O deosebită contribuţie în reabilitarea mea personală au avut-o fundaţia specializată în diabet “Cristian Şerban” - Buziaş şi centrul pentru nevăzători Marly-le-Roi - Paris; centre în care am fost ajutată să mă adaptez la noua mea viaţă.

Fiind impresionată de modelul acestor două instituţii, am ajuns la concluzia că şi nevăzătorii din România au nevoie de un astfel de centru specializat, care să îi ajute să se reabiliteze şi să îşi realizeze aspiraţiile personale şi vocaţionale.

Centrul de Recuperare şi Readaptare îşi propune oferirea unei game largi de servicii pentru nevăzători.

După înfiinţarea Asociaţiei se impunea, deci, căutarea unui amplasament potrivit. Au fost depuse solicitări la primăriile Sinaia, Braşov, Comarnic, Breaza, Cornu şi Brebu.

Singura primărie care  a răspuns solicitării noastre a fost primăria oraşului Breaza, care ne-a acordat , după trei ani de demersuri, insistenţe şi formalităţi, un teren de patru hectare situate în cartierul Nistoreşti.

Surpriza a venit în momentul în care, aflaţi la faţa locului, împreună cu domnul geolog specialist al firmei S.C. Cons Proiect S.A., Bădulescu Sever şi cu dna architect Maria Damian, am constatat următoarele motive de reziliere a contractului:

  • la prima măsurătoare efectuată de un specialist GPS, au fost găsiţi numai 2100 de m2.
  • terenul era neconstruibil din punct de vedere geologic, datorită semnelor evidente de instabilitate a terenului (alunecări semnificative).

Cunoscând implicarea Bisericii în problemele sociale ale comunităţii, am depus o cerere către parohia “Sfântul Nicolae” - Comarnic de acordare a unei suprafeţe de teren de aproximativ două hectare (iunie 2008), urmată de o întrunire la Protoeria Câmpina, la care au participat preacucernicul părinte protopop Dumitru Costică şi părintele paroh Carciu Gabriel.

În urma acestei întrevederi s-a hotărât, de comun acord, ca în momentul în care parohia “Sfântul Nicolae” va primi titlul de proprietate din partea primăriei pentru parcela solicitată, terenul să ne  fie acordat.

La parohia “Sfântul Nicolae“ s-a consemnat, printr-un proces verbal, de către Comitetul Parohial, acordarea acestui teren asociaţiei “Trandafirul Negru”.

Nici până în prezent, această problemă nu a fost soluţionată, dosarele aflându-se încă la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova.