Tulburări de vedere în Diabetul Zaharat

PDF Imprimare Email

Complicațiile cronice ale diabetului sunt numeroase, afectând vasele și nervii organismului. Afectarea vaselor de sânge, denumită angiopatie diabetică se manifestă la nivelul vaselor foarte mici - microangiopatia diabetică, respectiv la nivelul vaselor mari - macroangiopatia diabetică. În apariția acestor complicații un rol foarte important îl are controlul glicemic nesatisfăcător pe o perioadă de luni și ani de zile, reflectat printr-o valoare crescută a hemoglobinei glicozilate, analiză obligatorie pentru toți pacienții cu diabet zaharat (se efectuează la fiecare 3 luni). Sunt desigur și alte cauze ale apariției complicațiilor, dar controlul glicemic este un factor pe care îl putem controla prin tratamentul corect al bolii. În cazul microangiopatiei diabetice, primele care se imbolnăvesc sunt vasele cele mai mici din organism. Acestea se găsesc la nivelul retinei, o foiță subțire care căptușește fundul globului ocular și a cărei afectare se numește retinopatie diabetică. Ea parcurge mai multe stadii, de la stadiul inițial (în care pacientul nu are nici un fel de simptomatologie), până la stadiul avansat (în care pacientul își poate pierde complet vederea). Este bine de știut faptil că retinopatia diabetică este prima cauză de orbire în lume.

Retinopatia diabetică se poate diagnostica cu ajutorul unei examinări oftalmologice simple, numită fund de ochi (FO). Pacientul căruia i s-a pus acest diagnostic, va lua măsurile necesare îmbunătățirii controlului glicemic pentru a evita evoluția spre stadiile avansate ale retinopatiei. De aceea, prin consens internațional s-au stabilit anumite reguli de efectuare a FO, în vederea diagnosticării precoce a acestei complicații. Astfel, FO se efectuează anual după o vechime de 5 ani a bolii, dacă copilul a fost diagnosticat cu diabet înainte de pubertate și anual, indiferent de vechimea bolii, dacă a fost diagnosticat după pubertate.

O altă examinare oftalmologică, mai exactă, dar mai scumpă și mai elaborioasă, care pune diagnosticul de retinopatie și mai precoce decât FO, este angiografia cu fluoreisceină. Pe lângă retinopatie, în diabet pot apare și alte tulburări ale vederii. Spre exemplu, la debutul bolii, datorită variațiilor glicemice, apar tulburări de vedere reversibile în câteva saptămâni (după inițierea tratamentului insulinic și revenirea glicemiilor la un nivel normal). De asemenea, mai ales în situații în care debutul diabetului este lent, pe o perioadă de 1-2 ani, se pot evidenția încă de la inceputul bolii, cataracta diabetică. Ea se tratează chirurgica, prin efectuarea transplantului de cristalin. Pacienții care acuză orice tulburări de vedere la debutul bolii, vor efectua examinare oftalmologică.

 

Material realizat de Șef secție Centru Cristian-Șerban medic primar pediatru supraspecializare diabetologie pediatrică Alina Mara Lăcătușu.